El golf, la hípica, la gastronomía o el sector inmobiliario han sido los protagonistas de nuestro ‘Café con..’ en un año en el que Sotogrande ha vuelto a mostrar su mejor versión
El ‘Café con Sgplus’ se ha hecho eco en este 2023 de las históricas novedades en el golf con la llegada del LIV Golf a Valderrama y el EDAM Masters al RC Sotogrande, invitando a los directores de ambos clubes. Pero además hemos contado con destacados representantes del mundo empresarial y otros ámbitos como la gastronomía. Todos fundamentales para que Sotogrande siga siendo un destino único en el mundo.
Daniel Perea: “la colaboración público-privada es fundamental para el sector turístico de la comarca”
El entonces vicepresidente de la Mancomunidad, Daniel Perea, nos comentaba la oferta turística comarcal mientras conocíamos a un político joven y vocacional que afrontaba su cuarta edición de FITUR. “El Campo de Gibraltar debe tener una voz única en una feria tan importante. Con Sotogrande y la cercanía de Gibraltar somos un punto estratégico para un turismo muy especial. Tenemos que aprovechar la riqueza de nuestro entorno, independientemente de las fronteras. La clave de las administraciones es no poner barreras sino facilitar esa actividad”.
Stephanie Noll: “Desde el primer momento sentí Sotogrande como mi casa”
No podía faltar en nuestro “Café con…” Stephanie Noll, una de las residentes más populares de Sotogrande por su agencia inmobiliaria y su presencia en la vida social de la zona. Así conocimos mejor a una firme defensora del estilo de vida de Sotogrande, desde su llegada a finales de los 90. “Sotogrande es algo especial. Desde el principio lo sentí como mi casa. Es sólo regresar por la autovía, ver Sotogrande y el Peñón e invadirte esa sensación, y eso nunca lo sentí en Alemania. Ser parte de una comunidad tan internacional me encanta”.
Rita Jordao: “No hay otro destino en Europa que lleve seis décadas construyendo un estilo de vida como Sotogrande”
La nueva directora de marketing y ventas de Sotogrande nos recibía en marzo, a los siete meses de su llegada y en plena organización del 60º aniversario de Sotogrande. De su trayectoria profesional y personal descubrimos su etapa de corresponsal en Londres, su faceta como joven promesa del golf portugués, o su vínculo familiar con el mundo empresarial relacionado con este deporte. “Siendo una niña ya asistía a reuniones de negocios, en las que terminas aprendiendo una barbaridad y me aportó muchísimo. Esa infancia ha tenido una una gran importancia en mi vida y mi carrera profesional”.
Carlos Trujillo: “Sotogrande ya es un lugar ideal para vivir todo el año”
El propietario de Ondomus Real Estate cumplía veinte años en el sector y cinco en Sotogrande, donde vivió directamente la pandemia y sus efectos posteriores. “Cuando ya empezamos a salir, todos en el sector teníamos muchas dudas y no esperábamos la actividad que vino después. Hemos tenido dos años de locura” que, sin embargo, han contribuido a cambiar el concepto de esta zona. “Antes poca gente se planteaba su residencia habitual. Pero Sotogrande cada vez cuenta con más servicios y ya es ideal para vivir todo el año”, comentaba Carlos, que también nos confesó su pasión por el baloncesto.
Antonio Ortiz: “Tenemos un sitio ideal para practicar la hípica durante todo el año”
Con el presidente del Santa María Equestrian Club descubrimos a un apasionado del caballo que no piensa en la retirada. “Estudié Derecho, pero nunca tuve vocación. A mí lo que me gustaba eran los caballos. Pero si no estudiaba, me castigaban sin montar, y al no ser muy buen estudiante, me buscaba la vida para no dejar de hacerlo”.
Tras comentarnos su larga experiencia en Jerez y Sevilla, Antonio nos hablaba del futuro. “Tenemos un clima magnífico y una ubicación ideal, pero necesitamos espacio para crecer y albergar 900 caballos. Debemos fomentar un turismo de actividad todo el año y que el deportista se convierta también en turista”.
Javier Reviriego: “La Ryder de Valderrama cambió Sotogrande y la Costa del Sol”
Tomamos nuestro Café con el director de Valderrama semanas antes del LIV Golf, conociendo mejor a este madrileño de 49 años que llegó a Andalucía en 1989 siguiendo su sueño de ser jugador profesional. “Daba clases en el RC Sotogrande mientras competía en el circuito profesional, pero era mundo muy difícil”.
“Al terminar un entrenamiento de la Copa Jerez con Sergio García pensé que nunca llegaría a ese nivel, pero quería seguir vinculado al golf, que ha sido siempre mi vida”. Sobre el LIV Golf, Javier señalaba que era “una apuesta muy meditada, pero creemos que acertada”, vaticinando que el nuevo circuito traería a Sotogrande “un nivel de jugadores que no se ha visto desde la Ryder”.
Ben Bateman: “Soy un inglés de Sotogrande”
El actual CEO de Holmes Sotogrande Property Sales, la inmobiliaria decana de Sotogrande, pertenece a una familia de empresarios con cuatro décadas de actividad continuada en la zona, y pertenece a esa nueva generación de empresarios que han crecido donde ahora desarrollan su actividad. “De joven había gente que se sorprendía al decirles que vivía en un lugar que ellos conocían sólo como destino vacacional, pero he tenido la suerte de que éste ha sido mi hogar de toda la vida”.
James Stewart: “Sotogrande es un sitio increíble que cada vez va a mejor”
James es uno de los empresarios inmobiliarios más veteranos de la zona y protagonista directo de momentos clave en la historia de Sotogrande, como la organización junto a Jaime Ortiz-Patiño, de la Ryder Cup del 97.
“Muchos decían entonces que era una pérdida de tiempo, aunque al final lo conseguimos”, sonreía James. “Jaime me pidió que le ayudase para la Volvo Master del 91. Cuando terminó, mientras tomábamos una copa, me dijo -James, aún no se lo he dicho a nadie… quiero conseguir la Ryder pero no sé por dónde empezar, ¿me puedes ayudar? – y obviamente dije que sí”.
Anders Friman: “Me encanta viajar, pero para vivir, me quedo en España y en Sotogrande”
En septiembre visitamos a Anders Friman, propietario de la prestigiosa clínica ‘The Dentists Sotogrande’ desde hace 18 años.
Nacido hace 60 años a orillas del Báltico, Anders siempre quiso marcharse al sur de Europa. “Lo supe desde niño. Allí el mar se congela tanto que puedes circular en coche por encima. Suecia es un país muy bonito, sobre todo en verano, pero no soportaba ese clima tan duro”.
También su vocación por la sanidad es muy temprana. “Con 16 años hice unas prácticas laborales con el dentista de mi madre y me pareció un oficio muy interesante. Me atrajo especialmente que trabajas mucho con las manos. Es una combinación entre lo médico y lo artístico”.
Kostka Horno: “No existe un mejor sitio para la industria del golf que Sotogrande”
En los días previos al EDAM Andalucía Masters en el RC Sotogrande, hablamos con su director sobre esta nueva etapa que, como afirmaba, no es fruto de la casualidad, sino del trabajo presente y pasado. “Con la reforma del campo entre 2015 y 2016, se recupera el diseño original y nuevos espacios para una competición de este nivel. La Junta anterior tuvo mucha visión de futuro”.
De Kotska, nacido en Zaragoza hace 44 años pero de madre donostiarra, conocimos su su vida vinculada al golf, desde su infancia en La Peñaza y Jaizkibel, su etapa universitaria en EEUU y su trayectoria profesional en Isla Canela, hasta la llamada de Sotogrande. “No pude decir que no. Lo que significa el RC Sotogrande y su entorno para el mundo del golf no tiene comparación”.
Leandro Caballero: “En la cocina, sin tradición no hay modernidad posible”
En nuestro Café con el executive chef de SO/ Sotogrande, descubrimos a un cocinero autodidacta de vocación temprana, “mi madre me cuenta que con cinco ó seis años ya estaba en la cocina, en vez de jugar con mis primos”. Y sobre todo, un gran defensor de la cocina tradicional y el producto andaluz, “con nuestro atún, quesos, aceites de oliva, el pescado y el marisco, o el cerdo ibérico que tenemos… no hace falta reinventarse. Sé que nunca conseguiré una Estrella Michelin por hacer lo que hace El Bulli, quiero conseguirla siguiendo la escuela de Santamaría”.
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‘A Coffee with…’ of 2023: a historic year for golf and of intense activity in Sotogrande
Golf, horse riding, gastronomy and the real estate sector have been the main characters of our ‘A Coffee with…’ in a year in which Sotogrande has once again performed at its best.
SGplus’ ‘A Coffee with’ has highlighted the historic developments in golf in 2023 with the arrival of LIV Golf at Valderrama and the EDAM Masters at RC Sotogrande, by inviting the directors of both clubs. In addition, we have also counted with prominent representatives from the business world and other areas such as the gastronomy sector. All of them are essential for Sotogrande to remain a truly unique destination worldwide.
Daniel Perea: “Public-private collaboration is fundamental for the region’s tourism sector”
Daniel Perea, at the time vice-president of the Commonwealth of Municipalities, discussed the region’s tourism offer while we got to know a young and vocational politician who was attending his fourth FITUR fair. «Campo de Gibraltar must have a unique voice at such an important fair. Sotogrande and its proximity to Gibraltar make us a strategic point for a very special kind of tourism. We have to take advantage of the richness of our environment, regardless of borders, and exploit it. What the government needs to do is not put barriers up but facilitate all these activities.»
Stephanie Noll: “I have felt at home in Sotogrande from the very first moment»
We had to be there for our «Coffee with…» Stephanie Noll, one of Sotogrande’s most popular residents as a real estate agent and socialite. We learned more about Stephanie, a passionate advocate for the Sotogrande lifestyle, ever since her arrival in the late 90s. “Sotogrande is very special. I have felt at home here from the very first moment, as do many people who own property here. It’s just driving back along the motorway, seeing Sotogrande and the Rock and being overcome by that feeling, which I never felt in Germany. I love being part of such an international community.”
Rita Jordao: “No other destination in Europe has been building a lifestyle like Sotogrande has for six decades”
Sotogrande’s new marketing and sales director welcomed us in March, seven months after her arrival and in the midst of organising Sotogrande’s 60th anniversary. About her professional and personal journey, we spoke to her about her time as a correspondent in London, her role as a promising young Portuguese golfer, and her family ties with the business world of the sport. “As a child I was already attending business meetings, where you end up learning a lot and it really enriched me. My childhood has been very important in my life so far and in my professional career.”
Carlos Trujillo: “Sotogrande already is the perfect place to live all year round”
Ondomus Real Estate’s owner celebrated twenty years in the sector and five years in Sotogrande, where he experienced first-hand the pandemic and its aftereffects. “When we started to venture out, everyone in the sector had a lot of doubts and we didn’t expect all the activity that followed. We have experienced two years of madness” which, nevertheless, have been instrumental in changing the area’s character. “In the past, few people considered this to be their primary residence. Fortunately, in recent years Sotogrande has increasingly more services and is already an ideal place to live all year round”, Carlos remarked, also confessing his great passion for basketball.
Antonio Ortiz: “We are the idyllic venue for the year-round practice of equestrian sports”
We meet the president of the Santa María Equestrian Club, a horse enthusiast who has no intention of retiring. “I studied law, but right away I realised that I didn’t have a vocation for it. I loved horses. That said, I was punished without riding if I didn’t study, and, since I wasn’t a very good student, I made a living so that I wouldn’t have to give it up”.
Having told us about his many years of experience in Jerez and Seville, Antonio shared his thoughts on the future. “The climate here is magnificent and the location is perfect, but we need space to be able to house 900 horses. We must promote year-round active tourism and ensure that the sportsperson also becomes a tourist.”
Javier Reviriego: “The Valderrama Ryder has changed Sotogrande and the Costa del Sol”
We had our Coffee with the director of Valderrama weeks before the LIV Golf tournament, where we got to know better this 49-year-old Madrid native who came to Andalucia in 1989 to follow his dream of becoming a professional player. “I was teaching at RC Sotogrande while competing on the professional circuit, but it was a very demanding world.”
“When I was finishing a training session with Sergio García for the Jerez Cup, ‘I’m not going to reach that level’. However, it was clear to me that if I couldn’t play, I wanted to stay involved in this world.” On LIV Golf, Javier pointed out that it was «very well-thought-out bet, and we believe it’s the right one», predicting that the new circuit would bring to Sotogrande «a level of players that has not yet been seen since the Ryder.»
Ben Bateman: “I am an Englishman from Sotogrande”
The current CEO of Holmes Sotogrande Property Sales, Sotogrande’s leading real estate agency, belongs to a family of businessmen who have been active in the area for four decades. The new generation of entrepreneurs have grown up where they are carrying out their business. “there were people who were surprised when I told them I lived in a place they only knew as a holiday destination, I’m English, but I’m also from Sotogrande. I’ve been lucky that this has been my home all my life.”
James Stewart: “Sotogrande is an incredible place that only gets better”
James is one of the most veteran real estate entrepreneurs in the area and a direct protagonist of some key moments in the history of Sotogrande, such as the organisation, in conjunction with Jaime Ortiz-Patiño, of the ’97 Ryder Cup.
“A lot of people said it was a waste of time back then, but we eventually managed to make it”, James smiled. “Jaime asked me to help him with the tournament for the Volvo Masters in ’91. Once it was over, as we had a drink, he said to me, ‘James, I haven’t told anyone yet… I want to land the Ryder but I don’t know where to start, can you help me? – and I obviously said yes.”
Anders Friman: “I love to travel, but I choose Spain and Sotogrande as a place to live”
This September we visited Anders Friman, owner of the prestigious clinic ‘The Dentists Sotogrande’ for the last 18 years.
Born 60 years ago on the shores of the Baltic, Anders always wanted to move to southern Europe. “I knew it as a child. It’s freezing cold there, the sea freezes over so deep that you can even drive over it in a car. Sweden is a beautiful country, especially in the summer, but I couldn’t bear the harsh climate.”
His vocation for healthcare also came at a very early age. “when I was 16, I did and internship with my mother’s dentist, and it seemed like a very interesting profession to me. I was particularly attracted by the fact that you have to work with your hands a lot. It is a combination of the medical and the artistic.”
Kostka Horno: “There is no better place for the golf industry than Sotogrande”
In the days leading up to the EDAM Andalucía Masters at RC Sotogrande, we spoke to its director about this new phase. As he said, it is not a coincidence, but the result of past and present work. “. With the renovation of the course during 2015 and 2016, the original design was revived, and new spaces were developed to host a competition of this level. The previous board had a great vision for the future”.
Kotska, born in Zaragoza 44 years ago to a mother from San Sebastian, tells us about his life closely linked to golf. From his childhood in La Peñaza and Jaizkibel, his time at university in the USA and his professional career in Isla Canela, to being called to Sotogrande. “I couldn’t say no. What RC Sotogrande and its surroundings mean to the golf world is unparalleled.”
Leandro Caballero: “Without tradition, modernity is not possible in the kitchen”
At our Coffee with the executive chef of SO/ Sotogrande, we discovered a self-taught chef whose vocation came at an early age, “my mother tells me that I was already in the kitchen when I was five or six years old, instead of playing with my cousins”. And above all, a great defender of traditional cuisine and Andalusian products, “with our tuna, cheeses, olive oils, fish and seafood, or the Iberian pork we produce… there is no need to reinvent ourselves. I know I will never obtain a Michelin Star for doing what El Bulli does, I would like to earn it by following Santamaría’s school of thought.”